Sposób przygotowania:
Sernik dyniowo makowy
Masa dyniowa:
Dynię wydrążyć z miąższu i pestek.
Pokroić na kawałki.
Skórką do dołu ułożyć na brytfannie i piec w piekarniku nagrzanym przez 35 minut.
Wyjąć z piekarnika, za pomocą łyżeczki, pozbawić skórki, zblendować.
Wyłożyć purée na sito do odcieknięcia soku.
Ostudzone purée z dyni, wymieszać z jajkami i pozostałymi składnikami.
Masa serowa:
Ser zmielić 3 krotnie w maszynce, dodać cukier, utrzeć.
Następnie dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
Gdyby masa serowa była za gęsta, można dodać mleka i wymieszać.
Wierzch sernika:
Do miski wybić jajka, zmiksować z cukrem.
Purée dodać do jajek i resztę składników, dokładnie wymieszać.
Tortownicę o wymiarach 22 cm (ja miałam dużą 26 cm), wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem.
Na środek tortownicy, wykładamy na przemian, łyżkę sera z makiem i łyżkę masy dyniowej, aż do wyczerpania mas, robić tak jak na ciasto zebra.
Patyczkiem do szaszłyków, przeciągnąć kilka promieni od krawędzi do środka.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku do 170 stop. Przez 30 minut.
Wyjąć sernik i wylać polewę dyniową na wierzch, piec jeszcze przez 10 minut.
Dynię wydrążyć z miąższu i pestek.
Pokroić na kawałki.
Skórką do dołu ułożyć na brytfannie i piec w piekarniku nagrzanym przez 35 minut.
Wyjąć z piekarnika, za pomocą łyżeczki, pozbawić skórki, zblendować.
Wyłożyć purée na sito do odcieknięcia soku.
Ostudzone purée z dyni, wymieszać z jajkami i pozostałymi składnikami.
Masa serowa:
Ser zmielić 3 krotnie w maszynce, dodać cukier, utrzeć.
Następnie dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
Gdyby masa serowa była za gęsta, można dodać mleka i wymieszać.
Wierzch sernika:
Do miski wybić jajka, zmiksować z cukrem.
Purée dodać do jajek i resztę składników, dokładnie wymieszać.
Tortownicę o wymiarach 22 cm (ja miałam dużą 26 cm), wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem.
Na środek tortownicy, wykładamy na przemian, łyżkę sera z makiem i łyżkę masy dyniowej, aż do wyczerpania mas, robić tak jak na ciasto zebra.
Patyczkiem do szaszłyków, przeciągnąć kilka promieni od krawędzi do środka.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku do 170 stop. Przez 30 minut.
Wyjąć sernik i wylać polewę dyniową na wierzch, piec jeszcze przez 10 minut.