SUPERPRZEPIS

Sernik dyniowo makowy

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Sernik dyniowo makowy Więcej zdjęć (6)

Dostałam od koleżanki dynię ,więc postanowiłam zrobić sernik dyniowo makowy ze strony rosyjskiej. Polecam.

Składniki:

Sernik dyniowo makowy

Masa dyniowa

Masa serowa:

Polewa dyniowa:

Sposób przygotowania:

Sernik dyniowo makowy
Masa dyniowa:

Dynię wydrążyć z miąższu i pestek.

Pokroić na kawałki.

Skórką do dołu ułożyć na brytfannie i piec w piekarniku nagrzanym przez 35 minut.

Wyjąć z piekarnika, za pomocą łyżeczki, pozbawić skórki, zblendować.

Wyłożyć purée na sito do odcieknięcia soku.

Ostudzone purée z dyni, wymieszać z jajkami i pozostałymi składnikami.

Masa serowa:

Ser zmielić 3 krotnie w maszynce, dodać cukier, utrzeć.

Następnie dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.

Gdyby masa serowa była za gęsta, można dodać mleka i wymieszać.

Wierzch sernika:

Do miski wybić jajka, zmiksować z cukrem.

Purée dodać do jajek i resztę składników, dokładnie wymieszać.

Tortownicę o wymiarach 22 cm (ja miałam dużą 26 cm), wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem.

Na środek tortownicy, wykładamy na przemian, łyżkę sera z makiem i łyżkę masy dyniowej, aż do wyczerpania mas, robić tak jak na ciasto zebra.

Patyczkiem do szaszłyków, przeciągnąć kilka promieni od krawędzi do środka.

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku do 170 stop. Przez 30 minut.

Wyjąć sernik i wylać polewę dyniową na wierzch, piec jeszcze przez 10 minut.
Sernik dyniowo makowy
Dynia została wydrążona pokrojona na kawałki i upieczona
Sernik dyniowo makowy
Skórki z dyni zostały usunięte i dynia została zblęndowana
Sernik dyniowo makowy
Ser został utarty z cukrem i dodano pozostałe składniki
Sernik dyniowo makowy
Masa serowa została wylana na przemian z masą dyniową
Sernik dyniowo makowy
Pod koniec pieczenia na sernik wylano polewę dyniową i upieczono

Tagi:

sernik dynia