Halina07

Halina07

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Sernik czarno-biały

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ładnie wygląda i dobrze smakuje.

Sernik czarno-biały

Składniki:

Sernik czarno-biały

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 25 dag margaryny
  • 3 żółtka
  • Masa serowa:
  • 0.6 kg serka homogenizowanego
  • 1 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • olejek cytrynowy
  • 6 białek
  • Polewa czekoladowa:
  • 1/4 kostki margaryny
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

Sernik czarno-biały
CIASTO: Wszystkie składniki (oprócz kakao) połączyć i wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i wyrobić. Obie części włożyć do woreczków i do zamrażalnika na 2-3 godziny. MASA SEROWA: Przygotować przed wyciągnięciem ciasta. Z białek ubić pianę na sztywno.Z reszty składników utrzeć gładką masę, na końcu dodać pianę. Na wysmarowaną blaszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę białego ciasta i połowę ciemnego. Wyłożyć na ciasto masę serową. Na wierzch zetrzeć resztę ciemnego ciasta i resztę białego ciasta. Piec w temp.170 st.C przez 1 godzinę. POLEWA CZEKOLADOWA: W garnuszku rozpuścić margarynę dodając wodę,cukier i kakao- dobrze zmieszać aby była gładka.Polać polewą ciasto i zostawić do schłodzenia,następnie włożyć do lodówki aby polewa ładnie zastygła.