Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Sernik czekoladowo-malinowy na zimno

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Kompozycja słodkiej czekolady i aromatycznych, kwaskowatych malin umili nie jedno popołudnie:)

Sernik czekoladowo-malinowy na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik czekoladowo-malinowy na zimno

 

  • SPÓD:
  • 150g ciastek maślanych
  • 50g masła
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg sera mielonego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 szklanka cukru
  • 3 1/2 łyżki żelatyny
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 200ml musu malinowego
  • maliny

Sposób przygotowania:

Sernik czekoladowo-malinowy na zimno
SPÓD: Ciastka pokruszyć, a najlepiej zmielić i połączyć z miękkim masłem. Wylepić spód foremki (22cm) i wstawić do lodówki. MASA SEROWA: Ser musi być dobrze zmielony. Użyłam tego z wiaderka. Zmiksować razem ze śmietanką, dodać cukier. Miksować, aż cukier się rozpuści. Masę podzielić na dwie części. 1 1/2 łyżki żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, przestudzić. Rozpuścić czekoladę i też przestudzić tak żeby była płynna, ale nie gorąca. Jedną część sera miksować i wlewać powoli czekoladę, następnie cienkim strumyczkiem żelatynę. Masę wylać na spód i wstawić do lodówki do stężenia. Druga połowę sera połączyć z 2 łyżkami żelatyny rozpuszczonej w 5 łyżkach gorącej wody. Odebrałam 2 łyżki masy na dekorację. Wlać mus malinowy i dobrze wymieszać. Malinowy ser wylać na zastygniętą masę serową z czekoladą. Wstawić do lodówki do stężenia. Ozdobić odłożoną białą masą i świeżymi malinami. Smacznego!
Sernik czekoladowo-malinowy na zimno
Skruszone ciastka z masłem na mokry piasek.
Sernik czekoladowo-malinowy na zimno
Ser zmiksować z cukrem i śmietanką i podzielić na 2 części.
Sernik czekoladowo-malinowy na zimno
Do jednej części masy serowej dodać rozpuszczoną czekoladę.
Sernik czekoladowo-malinowy na zimno
Druga część masy to połączenie z musem malinowym.