Sposób przygotowania:
Sernik czekoladowy
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić w kąpieli wodnej. Twaróg przełożyć do miski. Dodać do niego cukier i esencję waniliową. Dokładnie zmiksować. Jajka wbić do osobnej miski, ubijać mikserem na najwyższych obrotach nie dłużej niż 5 minut. Ubite jajka dodać do masy serowej. Dodać też śmietanę i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać roztopioną, jeszcze ciepłą czekoladę. Ponownie dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką lub kaszą manną tortownicy (ok. 27 cm). Piec w 180 stopniach przez ok. 80 minut. Upieczony sernik studzić przez pół godziny w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego ostygnięcia.