Sposób przygotowania:
Sernik „czekoladowy”
Ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem lub margaryną. Dodać śmietanę, jajko i cukier puder, zagnieść kruche ciasto. Z ciasta uformować kulę, włożyć na 30 minut do lodówki.
Masa serowa: czekoladę połamać na kawałki, stopić w gorącej kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem z cukrem, dodać stopioną, lekko schłodzoną czekoladą i dwukrotnie zmielony ser. Na koniec dodać pianę z ubitych białek, całość delikatnie wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciastem wylepić spód tortownicy. Na ciasto wyłożyć masę serową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C
Upieczony i schłodzony sernik posypać cukrem pudrem.
Masa serowa: czekoladę połamać na kawałki, stopić w gorącej kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem z cukrem, dodać stopioną, lekko schłodzoną czekoladą i dwukrotnie zmielony ser. Na koniec dodać pianę z ubitych białek, całość delikatnie wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciastem wylepić spód tortownicy. Na ciasto wyłożyć masę serową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C
Upieczony i schłodzony sernik posypać cukrem pudrem.