Sernik „czekoladowy”

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem lub margaryną. Dodać śmietanę, jajko i cukier puder, zagnieść k

Sernik „czekoladowy”

Składniki:

Sernik „czekoladowy”

 

  • Ciasto:
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • ¼ kostki masła lub margaryny,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Masa serowa:
  • 1 kg białego sera,
  • 20 dag czekolady deserowej,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru.

Sposób przygotowania:

Sernik „czekoladowy”
Ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem lub margaryną. Dodać śmietanę, jajko i cukier puder, zagnieść kruche ciasto. Z ciasta uformować kulę, włożyć na 30 minut do lodówki.

Masa serowa: czekoladę połamać na kawałki, stopić w gorącej kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem z cukrem, dodać stopioną, lekko schłodzoną czekoladą i dwukrotnie zmielony ser. Na koniec dodać pianę z ubitych białek, całość delikatnie wymieszać.

Schłodzone ciasto rozwałkować. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciastem wylepić spód tortownicy. Na ciasto wyłożyć masę serową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C

Upieczony i schłodzony sernik posypać cukrem pudrem.