kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Sernik czekoladowy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Niebiański sernik rozpływający się w ustach

Sernik czekoladowy

Składniki:

Sernik czekoladowy

 

  • Ciasto:
  • pół kostki zimnej margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki bardzo zimnej wody
  • szczypta proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 1 kg potrójnie mielonego sera na sernik (użyłam President)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • torebka budyniu czekoladowego

Sposób przygotowania:

Sernik czekoladowy
Zagnieć szybko ciasto kruche z podanych składników,gotową kulę ciasta owiń szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.

Teraz przygotuj nadzienie:oddziel żółtka od białek.Białka ubij na sztywno,odstaw.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej,odstaw aby nieco ostygła.Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę.Gdy masa będzie lśniąca dodawaj po łyżce twaróg,następnie przestudzoną czekoladę,budyń czekoladowy a na końcu pianę z białek.Delikatnie przemieszaj masę.

Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim uprzednio przygotowaną tortownicę o średnicy 24 cm.Nakłuwaj widelcem ciasto i na tak przygotowany spód wyłóż nadzienie serowe.Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok 50-60 min.

Ja podałam sernik z ubitą śmietaną 30% i truskawkami ale Ty możesz podać go z czym tylko sobie wymarzysz.