czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Sernik czekoladowy z malinami na zimno

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny, delikatny w smaku i mocno czekoladowy sernik z dużą ilością świeżych malin. Idealny do niedzielnej, popołudniowej kawy.

Sernik czekoladowy z malinami na zimno

Składniki:

Sernik czekoladowy z malinami na zimno

 

  • Spód:
  • 180g biszkoptów,
  • 100g masła,
  • 3 łyżki likieru z malin.

 

  • Masa serowa:
  • 1/2 kg półtłustego twarogu,
  • 200g gorzkiej czekolady,
  • 400g śmietanki 30%,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 3 łyżki kakao,
  • 100g cukru pudru,
  • 3 łyżki likieru malinowego,
  • 1/2 kg malin.

 

  • Dodatkowo:
  • 200g kremu czekoladowego, np. nutella,
  • 1 opakowanie deliacji z nadzieniem o smaku malinowym,
  • 3 łyżki likieru z malin,
  • 200g malin.

Sposób przygotowania:

Sernik czekoladowy z malinami na zimno
1. Biszkopty połamać na kawałki, zmielić w blenderze. Dodać stopione masło oraz likier malinowy, krótko zmielić. Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24 cm. Schłodzić. 2. Ser zmielić, utrzeć z cukem pudrem i likierem. Czekoladę połamać na kawałki, połączyć ze śmietanką, podgrzać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Ostudzić, po czym mocno schłodzić. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, odstawić, by napęczniało. Następnie podgrzewając, rozpuścić i przestudzić. Do sera dodać kakao i żelatynę. Dokładnie utrzeć. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać do masy serowej. Na koniec dodać maliny, dokładnie wymieszać i wyłożyć na przygotowany spód. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. 3. Krem czekoladowy zmieszać z likierem, rozsmarować na masie serowej. Następnie, ciasno ułożyć delicje. WIerzch posypać świeżymi malinami. Przechowywać w lodówce.