Sposób przygotowania:
Sernik czekoladowy ze złotymi Oreo
Na kilka godzin przed pieczeniem wyciągamy z lodówki składniki na sernik, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Możemy także przygotować tortownicę, wykładając ją papierem do pieczenia na spodzie i smarując tłuszczem.Oddzielamy krem od ciasteczek oreo i mielimy ich kruche części na miazgę. Rozpuszczamy masło i mieszamy całość. Wysypujemy na spód tortownicy i dociskamy ręką lub łyżką. Wkładamy do lodówki.Następnie podgrzewamy w garnuszku śmietanę, masło i czekoladę. Gdy czekolada i masło się rozpuszczą całkowicie, odstawiamy z kuchenki, by nie doprowadzić do zagotowania śmietany. Pozostałe składniki na masę serową przełożyć do miski (poza ciasteczkami) i zmiksować. Dodać śmietanę z czekoladą i dalej miksować, aż składniki się połączą. Na końcu można dodać połowę ciastek z drugiego opakowania oreo, pokruszonych, chwilę zamieszać łyżką i odstawić.Wyjmujemy z lodówki spód a piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. W tym czasie gotujemy wodę i przygotowujemy naczynie żaroodporne - sernik pieczemy na parze.Przelewamy masę na ciasteczka, wstawiamy do piekarnika. Na spód piekarnika kładziemy naczynie żaroodporne, wlewamy do niego wrzątek. Zmniejszamy temp. do 160-150 stopni i pieczemy 90 min (nie zaglądamy do piekarnika!).Po ostudzeniu można udekorować sernik pozostałymi ciasteczkami. Sernik musi się chłodzić w lodówce min. 6 godz. przed podaniem.
2milutka
marietta