Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sernik delikatny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ser zemleć w maszynce lub przetrzeć przez drobne sitko. Masło roztopić i przestudzić.

Sernik delikatny

Składniki:

Sernik delikatny

 

Sposób przygotowania:

Sernik delikatny
Ser zemleć w maszynce lub przetrzeć przez drobne sitko. Masło roztopić i przestudzić. Zółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, a następnie wymieszać z serem i masłem. Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na przygotowaną masę serową, posypać mąką z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko wymieszać. Wyłożyć masę na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Powierzchnię wyrównać łyżką lub nożem maczanym w gorącej wodzie i posypać pokruszonymi orzechami, Upiec sernik w średnio nagrzanym piekarniku. 100 g — 270 kcal.