Sposób przygotowania:
Sernik doskonały
Przygotowanie:
Sporządzić kruche ciasto,wyłożyć na dno tortownicy lub blachy,ponakłuwać widelcem i lekko podpiec.
Ser biały,świeży,niekwaśny przepuścić przez maszynkę,połączyć z utartym masłem oraz żółtkami utartymi z cukrem oraz kaszą manną bądź mąką.Wszystko dokładnie rozetrzeć,dodać rodzynki oraz skórkę pomarańczową,pokrajaną na drobne części.
Na końcu wymieszać masę z ubitą pianą i wyłożyć na podpieczony spód.Masę należy wyrównać i wierzch posmarować jajkiem.Można ozdobić wałeczkami z ciasta ułożonymi w kratkę.
Piec w średnio gorącym piekarniku 30-40 minut.Po wyjęciu z pieca sernik można wykończyć polewą czekoladową lub posypać cukrem waniliowym,jeżeli nie jest ozdobiony wałeczkami z ciasta.
Sporządzić kruche ciasto,wyłożyć na dno tortownicy lub blachy,ponakłuwać widelcem i lekko podpiec.
Ser biały,świeży,niekwaśny przepuścić przez maszynkę,połączyć z utartym masłem oraz żółtkami utartymi z cukrem oraz kaszą manną bądź mąką.Wszystko dokładnie rozetrzeć,dodać rodzynki oraz skórkę pomarańczową,pokrajaną na drobne części.
Na końcu wymieszać masę z ubitą pianą i wyłożyć na podpieczony spód.Masę należy wyrównać i wierzch posmarować jajkiem.Można ozdobić wałeczkami z ciasta ułożonymi w kratkę.
Piec w średnio gorącym piekarniku 30-40 minut.Po wyjęciu z pieca sernik można wykończyć polewą czekoladową lub posypać cukrem waniliowym,jeżeli nie jest ozdobiony wałeczkami z ciasta.