Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sernik dwukolorowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Sernik dwuwarstwowy z dużą ilością jajek.

Sernik dwukolorowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik dwukolorowy

 

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 1 kostka palmy
  • 10 jajek
  • 2 niepełne szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ciemnego kakao

Sposób przygotowania:

Sernik dwukolorowy
Palmę dobrze utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Białka oddzielić od żółtek. Do utartej z cukrem palmy dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. Do masy dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Dodawać do niej stopniowo twaróg, nie przerywając mieszania. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę z białek dodać do ciasta i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta dokładnie wymieszać z kakao. Ciemną część ciasta wyłożyć do natłuszczonej i posypanej mąką dużej blaszki. Na to wylać jasną część ciasta. Sernik piec w 180 stopniach przez ok. 70 minut. Upieczony sernik dobrze ostudzić i polukrować.
Sernik dwukolorowy
Palma utarta z cukrem cukrem waniliowym i żółtkami.
Sernik dwukolorowy
Białka z jajek ubite na sztywną pianę.
Sernik dwukolorowy
Piana z białek dodana do ciasta z twarogiem.
Sernik dwukolorowy
Część ciasta wymieszana z kakao i przelana do blaszki.