madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Sernik dwukolorowy 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciekawy sernik z dodatkiem budyniu czekoladowego.

Sernik dwukolorowy 5

Składniki:

Sernik dwukolorowy 5

 

  • 1 szkl mąki,
  • 10 dag masła,
  • 3/4 szkl cukru,
  • 4 jajka,
  • 1 kg twarogu,
  • 1 szkl śmietany,
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 budyń czekoladowy

Sposób przygotowania:

Sernik dwukolorowy 5
Mąkę, masło, jedno jajko oraz połowę cukru łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Gotowym ciastem wylepiamy dno blaszki i podpiekamy około 15 minut w temp. 180*C. Gorzką czekoladę łamiemy na cząstki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia. Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa. Następnie zmielony ser ucieramy z pozostałym cukrem, trzema żółtkami oraz ze śmietaną. Z białek ubijamy sztywną pianę, delikatnie łączymy z masą serową. Następnie masę serową dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy budyń czekoladowy oraz rozpuszczoną czekoladę, natomiast do drugiej części dodajemy budyń śmietankowy. Obie masy serowy wykładamy na przemian na podpieczonym spodzie. Dodatkowo masy możemy przemieszać widelcem. Całość ponownie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 170*C i pieczemy godzinę.