kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 261]

Sernik dyniowy na spodzie orkiszowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik dyniowy poleca się na deser, to jedno z najlepszych jesiennych połączeń .Dynia, skórka pomarańczowa zaklęta w kremowym serniku na spodzie z orzechów laskowych i orkiszu

Sernik dyniowy na spodzie orkiszowym

Składniki:

Sernik dyniowy na spodzie orkiszowym

 

  • spód orkiszowy:

 

 

 

  • masa serowa:

 

  • 600 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 3/4 szkl musu z dyni hokkaido
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • otarta skórka z dwóch pomarańczy
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

 

  • ponadto:

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Sernik dyniowy na spodzie orkiszowym

ETAP 1:

Piekarnik nagrzej do 160 stopni, przygotuj tortownicę o średnicy 18 cm, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj spód do sernika. Miękkie masło utrzyj z cukrem i jajkiem, dodaj mąkę orkiszową,orzechy i proszek do pieczenia. Miksuj do połączenia składników. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy,wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut do suchego patyczka.


W czasie gdy ciasto się piecze przygotuj masę serową.


Jajka krótko utrzyj z cukrem. Dodaj partiami mleko skondensowane,mus z dyni oraz ser, zmiksuj do połączenia się składników. Na końcu dodaj skórkę pomarańczową oraz skrobię, dokładnie zmiksuj. Wylej masę serową na lekko przestudzony spód ciasta, wyrównaj wierzch. Zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz sernik przez około 60 minut.


Gotowy sernik wystudź i przełóż na paterę. Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub nie.