Sposób przygotowania:
Sernik Eli z truskawkamiprzygotowanie sera
Ser twarogowy zmielić w maszynce z małymi oczkami.
przygotowanie masy
Miękkie masło włożyć do misy miksera. Do masła dodać cukier i ucierać na puszystą masę.
przygotowanie nasy
Oddzielić żółtka od białek. Do masy maślanej dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać.
przygotowanie masy
Zmielony twaróg,mąkę ziemniaczaną,kaszę manną dodać do masy maślanej i jeszcze chwilę ucierać. Truskawki umyć i odsączyć. Wybrać 70 dkg najładniejszych truskawek do dekoracji. Z reszty truskawek usunąć szypułki i większe przekroić. Truskawki i rodzynki dodać do masy dodać do masy serowej i wymieszać.
ubicie białek
Oddzielone od żółtek białka ubić razem ze szczyptą soli na sztywną pianę.
ETAP 6:
Masę serową z truskawkami i rodzynkami wymieszać. Masę serową przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
ETAP 7:
Pozostałą masę serową wyłożyć do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą kokilek.
pieczenie
Tortownicę i kokilki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 60 minut. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić sernik patyczkiem czy jest już upieczony. Drzwiczki piekarnika uchylić i zostawić w nim sernik do ostygnięcia. Zimny sernik posypać cukrem pudrem i udekorować truskawkami. Smacznego!