Sposób przygotowania:
Sernik „Garbusek”
Ciasto: margarynę roztopić na małym ogniu, lekko schłodzić. Sypkie produkty wymieszać, dodać jajka i margarynę, wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Masa serowa: serki homogenizowane utrzeć dokładnie z cukrem i żółtkami jajek. Dodać budyń śmietankowy w proszku i miękkie masło. Na koniec dodać ubitą na sztywną pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać.
¾ schłodzonego ciasta rozwałkować. Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Z pozostałego ciasta formować wałeczki i kroić jak kopytka. „Kopytka” układać na stojąco na rozwałkowanym cieście. Całość zalać masą serową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C
Piec około 50-60 minut na złoty kolor.
Masa serowa: serki homogenizowane utrzeć dokładnie z cukrem i żółtkami jajek. Dodać budyń śmietankowy w proszku i miękkie masło. Na koniec dodać ubitą na sztywną pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać.
¾ schłodzonego ciasta rozwałkować. Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Z pozostałego ciasta formować wałeczki i kroić jak kopytka. „Kopytka” układać na stojąco na rozwałkowanym cieście. Całość zalać masą serową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C
Piec około 50-60 minut na złoty kolor.