Sernik „Garbusek”

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto: margarynę roztopić na małym ogniu, lekko schłodzić. Sypkie produkty wymieszać, dodać jajka i margarynę, wyrobić ciasto. Z

Sernik „Garbusek”

Składniki:

Sernik „Garbusek”

 

  • Ciasto:
  • 2 jajka,
  • 25 dag margaryny,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2-3 szklanki mąki.
  • Masa serowa:
  • 4 serki homogenizowane,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 budyń śmietankowy w proszku,
  • 10 dag masła.

Sposób przygotowania:

Sernik „Garbusek”
Ciasto: margarynę roztopić na małym ogniu, lekko schłodzić. Sypkie produkty wymieszać, dodać jajka i margarynę, wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Masa serowa: serki homogenizowane utrzeć dokładnie z cukrem i żółtkami jajek. Dodać budyń śmietankowy w proszku i miękkie masło. Na koniec dodać ubitą na sztywną pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać.

¾ schłodzonego ciasta rozwałkować. Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Z pozostałego ciasta formować wałeczki i kroić jak kopytka. „Kopytka” układać na stojąco na rozwałkowanym cieście. Całość zalać masą serową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C

Piec około 50-60 minut na złoty kolor.