szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Sernik gotowany z delicjami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szybki sernik, który wszystkim smakuje.

Sernik gotowany z delicjami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik gotowany z delicjami

 

  • 1 kg sera białego w pudełku
  • ok 40 herbatników (w zależności od wielkości blaszki i ciastek)
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 20 sztuk ciastek delicji
  • polewa czekoladowa
  • posypka kolorowa i draże do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany z delicjami
W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i ser i gotujemy ciągle mieszając, aż ser się rozpusci i powstanie gładka masa. Oddzielamy białka jajek od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Do masy serowej dodajemy żółtka i mieszamy a następnie pianę z białek i delikatnie wmieszamy ją w masę. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dolewamy do masy ciągle mieszając. Spód formy na ciasto wyłożyć folią aluminiową a następnie ułożyć na niej podwójną warstwę herbatników. Na herbatniki wylać gorąca masę serową i wyrównać powierzchnie. U góry układamy warstwę z delicji. Gdy sernik przestygnie polewamy polewą czekoladową i posypujemy posypką. Sernik wstawiamy do lodówki, podawać najlepiej na drugi dzień. Sernik przechowujemy w lodówce.
Sernik gotowany z delicjami
Sernik gotowany na herbatnikach i z delicjami
Sernik gotowany z delicjami
Blachę wykłądamy podwójną warstwą herbatników
Sernik gotowany z delicjami
Do rozpuszczonego masła i cukru dodajemy ser i mieszamy
Sernik gotowany z delicjami
Gorący ser przelewamy na warstwę herbatników