szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Sernik gotowany z galaretką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny sernik z galaretką. Jest prosty i szybko się go robi. Polecam!

Sernik gotowany z galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik gotowany z galaretką

 

  • 1 kg sera białego w pudełku
  • ok 40 herbatników (w zależności od wielkości blaszki i ciastek)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 220 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 150 ml mleka
  • 3 jajka
  • 2 galaretki
  • 20 herbatników kwiatuszków
  • żurawina suszona

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany z galaretką
Budyń rozmieszać w mleku. W garnku roztopić masło. Dodać cukier i ser i rozmieszane całe jajka. Gotujemy ciągle mieszając, aż ser się rozpuści i powstanie gładka masa. Dolać mleko z budyniem, wymieszać i ponownie zagotować całość. Spód foremki na ciasto wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na niej podwójną warstwę herbatników. Na herbatniki wylać gorąca masę serową i wyrównać z wierzchu. Na wierzchu układamy herbatniki - kwiatuszki i w środek wtykamy suszoną żurawinę. Dwie galaretki rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody i wystudzić. Wystudzony sernik zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki. Sernik najlepiej zrobić dzień wcześniej i trzymać w lodówce.
Sernik gotowany z galaretką
W garnku rozpuszczamy masło dodajemy cukier
Sernik gotowany z galaretką
Następnie dodajemy roztrzepane jajka i ser
Sernik gotowany z galaretką
Gorącą masę serową wylewamy na herbatniki
Sernik gotowany z galaretką
Z wierzchu ukłądamy ciasteczka i żurawine i zalewamy galaretką