Sposób przygotowania:
Sernik gotowany z mandarynkami i galaretką
Dzień wcześniej przekładamy ser na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym i zostawiamy na kilka godzin lub całą noc.
Następnego dnia mandarynki wykładamy na cedzak i odsączamy z zalewy.
Do gorącej wody wsypujemy galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy.
Do garnka wkładamy odsączony ser, jajka, masło, cukier i zagotowujemy.
Cały czas mieszamy i gotujemy do momentu, aż masa będzie gładka.
Budynie rozpuszczamy w zimnym mleku i wlewamy do masy sernikowej.
Chwilę razem gotujemy i mieszamy do momentu, aż masa zrobi się gęsta. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W tym czasie blaszkę wykładamy folią aluminiową i układamy herbatniki.
Na ciastka przekładamy masę sernikową i po lekkim przestygnięciu układamy cząstki mandarynek.
Tężejące galaretki ostrożnie przelewamy na sernik i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Następnego dnia mandarynki wykładamy na cedzak i odsączamy z zalewy.
Do gorącej wody wsypujemy galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy.
Do garnka wkładamy odsączony ser, jajka, masło, cukier i zagotowujemy.
Cały czas mieszamy i gotujemy do momentu, aż masa będzie gładka.
Budynie rozpuszczamy w zimnym mleku i wlewamy do masy sernikowej.
Chwilę razem gotujemy i mieszamy do momentu, aż masa zrobi się gęsta. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W tym czasie blaszkę wykładamy folią aluminiową i układamy herbatniki.
Na ciastka przekładamy masę sernikową i po lekkim przestygnięciu układamy cząstki mandarynek.
Tężejące galaretki ostrożnie przelewamy na sernik i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.