kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Sernik gotowany z mandarynkami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny sernik gotowany z dodatkiem mandarynek i galaretki. Polecam na podwieczorek z kubkiem kawy.

Sernik gotowany z mandarynkami i galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik gotowany z mandarynkami i galaretką

 

  • 1 kg sera twarogowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 gram masła
  • 2 jajka
  • 3 budynie waniliowe w proszku ( na 0,5 l )
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jasne galaretki ( na 0,5 l )
  • 400 ml gorącej wody
  • 2 małe puszki mandarynek ( po 312 g )
  • herbatniki
  • blaszka 24 x 24
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany z mandarynkami i galaretką
Dzień wcześniej przekładamy ser na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym i zostawiamy na kilka godzin lub całą noc.
Następnego dnia mandarynki wykładamy na cedzak i odsączamy z zalewy.
Do gorącej wody wsypujemy galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy.
Do garnka wkładamy odsączony ser, jajka, masło, cukier i zagotowujemy.
Cały czas mieszamy i gotujemy do momentu, aż masa będzie gładka.
Budynie rozpuszczamy w zimnym mleku i wlewamy do masy sernikowej.
Chwilę razem gotujemy i mieszamy do momentu, aż masa zrobi się gęsta. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W tym czasie blaszkę wykładamy folią aluminiową i układamy herbatniki.
Na ciastka przekładamy masę sernikową i po lekkim przestygnięciu układamy cząstki mandarynek.
Tężejące galaretki ostrożnie przelewamy na sernik i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Sernik gotowany z mandarynkami i galaretką
Na cedzak wyłożony ręcznikiem papierowym wykładamy ser.
Sernik gotowany z mandarynkami i galaretką
Herbatniki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Sernik gotowany z mandarynkami i galaretką
Ser, masło, jajka, cukier gotujemy w garnku.
Sernik gotowany z mandarynkami i galaretką
Cząstki mandarynek układamy na masie sernikowej.

Tagi:

deser sernik