Sposób przygotowania:
Sernik ''Gruszkowa poduszka''
Gruszki obierz, przekrój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne. W rondelku zagotuj wodę po czym dodaj do niej cukier, rozgnieciony kardamon oraz skórkę i sok z limonki, do tak przygotowanego syropu wrzuć kawałki owoców i zagotuj, całość odstaw do wystygnięcia.
Do miski włóż trzykrotnie zmielony twaróg wraz z cukrem i śmietaną, całość dokładnie rozetrzyj (nie ubijaj).
Kiedy w masie nie będzie już grudek możesz dodać jajka i budyń, masę sernikową dokładnie wymieszaj.
Do miski włóż trzykrotnie zmielony twaróg wraz z cukrem i śmietaną, całość dokładnie rozetrzyj (nie ubijaj).
Kiedy w masie nie będzie już grudek możesz dodać jajka i budyń, masę sernikową dokładnie wymieszaj.
Etap:2
![Sernik ''Gruszkowa poduszka'' Sernik ''Gruszkowa poduszka''](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sernik-gruszkowa-poduszka-405940.jpg)
Natłuszczoną formę wyłóż płatami ciasta filo które wcześniej należy posmarować płynnym masłem i posypać cukrem pudrem.
Etap:3
![Sernik ''Gruszkowa poduszka'' Sernik ''Gruszkowa poduszka''](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sernik-gruszkowa-poduszka-405941.jpg)
Ostudzone gruszki wyjmij z zalewy i ułóż je na dnie formy
Etap:4
![Sernik ''Gruszkowa poduszka'' Sernik ''Gruszkowa poduszka''](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sernik-gruszkowa-poduszka-405942.jpg)
Do formy przelej masę serową po czym zawiń do środka wystające po za formę płaty ciasta tworząc z nich poduszkę (im bardziej pofałdowana i pomarszczona tym lepszy efekt po upieczeniu). Ciasto piecz w 140 stop około 90 minut aż do suchego patyczka.