PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Sernik gwiazdkowy

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Zapraszam na gwiazdkowy sernik

Sernik gwiazdkowy

Składniki:

Sernik gwiazdkowy

 

  • Ciasto:
  • 1 Sernik Królewski Dr. Oetkera
  • 80 g miękkiego masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • Masa serowa:
  • 500 g Twarogu aksamitnego Dr. Oetkera
  • 3 jajka
  • 150 g stopionego masła lub margaryny
  • 50 g rodzynek

Sposób przygotowania:

Sernik gwiazdkowy
Sposób przygotowania: Mieszankę do wypieku ciasta wsypać do miski, dodać tłuszcz i jajko. Ciasto zagnieść tak, aby było gładkie. 1/4 ciasta odłożyć, a pozostałą częścią ciasta wyłożyć dno natłuszczonej okrągłej formy o średnicy 24 cm, lekko podwyższając brzegi ciasta na wysokość 2-3 cm. Mieszankę do masy sernikowej zmiksować z twarogiem, żółtkami i stopionym, schłodzonym tłuszczem. Ubić pianę z białek, wymieszać z masą. Dodać umyte, oprószone mąką rodzynki. Masę wyłożyć na ciasto. Odłożone ciasto cienko rozwałkować, wyciąć foremkami gwiazdki. Gwiazdki ułożyć na wierzchu sernika, wstawić do piekarnika i piec 60-70 minut. Piekarnik gazowy: temp. 180° C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180° C (powinien być podgrzany)