Sposób przygotowania:
Sernik I
Wysmarować blachę masłem, wysypać tartą bułką. Zamiast blachy można przygotować dużą tortownicę. Wybić jajka, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę. Ser niekwaśny, niezbyt mocno ogrzany o konsystencji mazistej, zemleć w maszynce. Dodawać do sera po łyżce utarte żółtka, ucierać. W czasie ucierania można do masy serowej wsypać pełną łyżeczkę proszku do pieczenia. Ubić sztywną pianę z białek wyłożyć na masę serową i posypać kaszą manną, ostrożnie wymieszać. Kto ma może dodać bakalie z wyjątkiem orzechów włoskich lub ograniczyć się tylko do cukru waniliowego, czy kilku kropli olejku cytrynowego, albo startej skórki z bardzo dobrze wyszorowanej i sparzonej wrzącą wodą cytryny. Wyłożyć masę serową do przygotowanej formy. Wygładzić powierzchnię nożem maczanym w ciepłej wodzie, posypać siekanymi orzechami, wstawić do upieczenia w dobrze nagrzanym piekarniku. Upieczony sernik dopiero po zupełnym wystudzeniu przełożyć na szklaną paterę.