Sposób przygotowania:
Sernik IIl
Ciasto: Margarynę, 200 gram cukru, 370 gram mąki, jajko, kakao i proszek do pieczenia wsypujemy do miski i zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Masa serowa: Żółtka ucieramy z 300 gram cukru, 200 gram margaryny i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Dodajemy do masy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, ucieramy. Do masy dodajemy ucierając porcjami biały ser ( ja kupiłam gotowy twaróg sernikowy w wiaderku). Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i delikatnie łyżką mieszamy. Schłodzone ciasto - pierwszą część trzemy na tarce o grubych oczkach wprost na dno blachy (całe dno blachy musi być zakryte). Na starte ciasto wylewamy masę serową. Na masę serową ścieramy na tarce drugą część ciasta. Ciasto pieczemy ok. 75 minut w temp. 180 stopni.