Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Sernik jaglano-truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Fantastyczny sernik na zimno z truskawkami, skórką cytrynową i przemyconą kaszą jaglaną. Nikt nie poznał, wszyscy wcinali :)

Sernik jaglano-truskawkowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sernik jaglano-truskawkowy

 

Sposób przygotowania:

Sernik jaglano-truskawkowy
Spód: Herbatniki zmiksować w rozdrabniaczu, dodać roztopione masło, wymieszać, wsypać do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać, wstawić do lodówki.

Masa: Kaszę jaglaną wypłukać pod bieżącą wodą, przelać dwukrotnie wrzątkiem. Zalać mlekiem i ugotować do miękkości. Do przestudzonej kaszy wrzucić truskawki, zmiksować blenderem. Dodać mielony ser i cukier, ponownie zmiksować.

Dodać skórkę cytrynową i rozpuszczoną w połowie szklanki gorącego mleka żelatynę. Wymieszać dokładnie, wylać na schłodzony spód i odstawić do lodówki do stężenia.

Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody, wystudzić, wylać delikatnie na gotowy sernik. Wstawić do lodówki do stężenia. 


Sernik jaglano-truskawkowy
zmiksowane ciasta wymieszać z roztopionym masłem
Sernik jaglano-truskawkowy
ugotowaną przestudzoną kaszę zmiksować z truskawkami
Sernik jaglano-truskawkowy
Dodać ser i cukier, skórkę cytrynową i zmiksować
Sernik jaglano-truskawkowy
na koniec do masy dodać rozpuszczoną żelatynę
Sernik jaglano-truskawkowy
na gotowy sernik wylać galaretkę

Tagi:

sernik