Sposób przygotowania:
Sernik jaglano-truskawkowy
Spód: Herbatniki zmiksować w rozdrabniaczu, dodać roztopione masło, wymieszać, wsypać do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać, wstawić do lodówki.
Masa: Kaszę jaglaną wypłukać pod bieżącą wodą, przelać dwukrotnie wrzątkiem. Zalać mlekiem i ugotować do miękkości. Do przestudzonej kaszy wrzucić truskawki, zmiksować blenderem. Dodać mielony ser i cukier, ponownie zmiksować.
Dodać skórkę cytrynową i rozpuszczoną w połowie szklanki gorącego mleka żelatynę. Wymieszać dokładnie, wylać na schłodzony spód i odstawić do lodówki do stężenia.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody, wystudzić, wylać delikatnie na gotowy sernik. Wstawić do lodówki do stężenia.
Masa: Kaszę jaglaną wypłukać pod bieżącą wodą, przelać dwukrotnie wrzątkiem. Zalać mlekiem i ugotować do miękkości. Do przestudzonej kaszy wrzucić truskawki, zmiksować blenderem. Dodać mielony ser i cukier, ponownie zmiksować.
Dodać skórkę cytrynową i rozpuszczoną w połowie szklanki gorącego mleka żelatynę. Wymieszać dokładnie, wylać na schłodzony spód i odstawić do lodówki do stężenia.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody, wystudzić, wylać delikatnie na gotowy sernik. Wstawić do lodówki do stężenia.