SUPERPRZEPIS

Sernik jagodowy z truskawkami

  • 7
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19
Sernik jagodowy z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Sernik na zimno z jagodami, a w nim zatopione świeże truskawki. Jest bardzo delikatny i kremowy. Idealnie sprawdza się jako letni, owocowy deser.

Składniki:

Sernik jagodowy z truskawkami

SPÓD:

  • 150 g herbatników maślanych
  • 75 g masła

MASA SERNIKOWA:

  • 500 g zmielonego twarogu
  • 150 g jagód leśnych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • ok 500 g truskawek

Sposób przygotowania:

Sernik jagodowy z truskawkami

Przygotowanie spodu:

Sernik jagodowy z truskawkami
Rozkruszonymi herbatnikami z masłem wylepić spód tortownicy.

Herbatniki dokładnie rozkruszyć lub zmielić w rozdrabniaczu. Masło rozpuścić i gorące połączyć z herbatnikami. Wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm. Odstawić.

Sos jagodowy:

Sernik jagodowy z truskawkami
Jagody podgrzewać w garnuszku razem z cukrem.

Jagody przełożyć do małego garnuszka, wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok. Gotować do momentu, gdy owoce zaczną się rozpadać. W celu pozbycia się pesteczek przetrzeć przez sitko, ale nie jest to konieczne.

Masa sernikowa:

Sernik jagodowy z truskawkami
Twaróg utrzeć i wlewać jagody. Dokładnie połączyć.

Żelatynę rozpuścić w wodzie i wlać do jeszcze ciepłych jagód. Twaróg utrzeć i wlać sos jagodowy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno (odłożyć 1 łyżkę do dekoracji) i delikatnie wmieszać w jagodową masę serową.

ETAP 4:

Sernik jagodowy z truskawkami
Na przygotowanym spodzie ułożyć truskawki.

W tortownicy ułożyć truskawki zaczynając od brzegów. W tym celu należy truskawki przekroić na pół i przykleić do brzegów tortownicy. Wyłożyć truskawkami środek. Ostrożnie wlać masę serową. Odstawić do stężenia. Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek i ozdobić bitą śmietaną. Smacznego :)


Tagi:

sernik ciasto