Sposób przygotowania:
Sernik jagodowy z truskawkamiPrzygotowanie spodu:
Herbatniki dokładnie rozkruszyć lub zmielić w rozdrabniaczu. Masło rozpuścić i gorące połączyć z herbatnikami. Wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm. Odstawić.
Sos jagodowy:
Jagody przełożyć do małego garnuszka, wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok. Gotować do momentu, gdy owoce zaczną się rozpadać. W celu pozbycia się pesteczek przetrzeć przez sitko, ale nie jest to konieczne.
Masa sernikowa:
Żelatynę rozpuścić w wodzie i wlać do jeszcze ciepłych jagód. Twaróg utrzeć i wlać sos jagodowy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno (odłożyć 1 łyżkę do dekoracji) i delikatnie wmieszać w jagodową masę serową.
ETAP 4:
W tortownicy ułożyć truskawki zaczynając od brzegów. W tym celu należy truskawki przekroić na pół i przykleić do brzegów tortownicy. Wyłożyć truskawkami środek. Ostrożnie wlać masę serową. Odstawić do stężenia. Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek i ozdobić bitą śmietaną. Smacznego :)
2milutka
Mniam1
To mamy coś wspólnego, bo ja też :)
a patera (moja, kochana, śliczna) od gotujmy.pl :)
2milutka napisał(a):
Alex_M
Marika-
Holly
Mniam1
madziulka89