Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Sernik jak u babci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczny i puszysty domowy sernik.

Sernik jak u babci Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik jak u babci

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szkl mąki
  • 3 żółtka
  • 1/2 kostki margaryny Kasi
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • Masa serowa:
  • 1,25 kg sera białego półtłustego
  • 10 jajek
  • 1/2 większe szkl cukru
  • 1 op cukru waniliowego
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 op budyniu śmietankowego
  • 1,5 łyżki mąki krupczatki
  • rodzynki

Sposób przygotowania:

Sernik jak u babci
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto wykładamy na wyłożoną papierem brytfannę. Ser mielimy na maszynce. Żółtka ucieramy razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz margaryną. Stopniowo dodajemy zmielony ser, ucieramy. Następnie dodajemy budyń, mąkę i rodzynki. Ucieramy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Masę serową wylewamy na brytfannę z wyłożonym ciastem kruchym. Wyrównujemy. Wiedelcem robimy na serze kratkę. Pieczemy około godziny w temp. 170 stopni.
Sernik jak u babci
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto wykładamy na wyłożoną papierem brytfannę.
Sernik jak u babci
Ser mielimy na maszynce. Żółtka ucieramy razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz margaryną. Stopniowo dodajemy zmielony ser, ucieramy. Następnie dodajemy budyń, mąkę i rodzynki. Ucieramy.
Sernik jak u babci
Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy.
Sernik jak u babci
Masę serową wylewamy na brytfannę z wyłożonym ciastem kruchym. Wyrównujemy. Wiedelcem robimy na serze kratkę. Pieczemy około godziny w temp. 170 stopni.