SUPERPRZEPIS

Sernik kokosowy

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Sernik kokosowy

Jeden ze smaczniejszych serników jakie jadłam. Po upieczeniu najlepiej odstawić go w chłodne miejsce na kilka godzin.

Składniki:

Sernik kokosowy

 

  • ( na średnią keksówkę)

 

  • Spód biszkoptowy :
  • 160 g maślanych herbatników
  • 50 g roztopionego masła

 

  • Masa serowa :
  • 330 g śmietany 30 % ( 1 opakowanie)
  • 100 g cukru białego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 40 g roztopionego masła
  • 60 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Sernik kokosowy
Herbatniki łamiemy i drobno miksujemy w rozdrabniaczu. Mieszamy z rozpuszczonym 9 ale już nie gorącym) masłem. Nasmarowaną tłuszczem formę napełniamy herbatnikami i dociskamy dłońmi brzegi formy, tak aby z herbatników powstał spod ciasta. W dużej misce mieszamy na mniejszych obrotach ser dodając stopniowo wszystkie składniki, cukier, cukier waniliowy, jajka, śmietanę i rozpuszczone masło a na końcu dodajemy wiórki kokosowe. Przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na około 170 C. Pieczemy w dolnej części około 50 minut. Odstawiamy do ostygnięcia, bo po upieczeniu sernik jest jeszcze lejący.