Sposób przygotowania:
Sernik krakowski
Ciasto Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pokrojone masło, posiekać. Następnie dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto, włożyć ciasto do torebki, schłodzić przez kilka minut w lodówce.
MASA SEROWA Białka oddzielić od żółtek. Ser przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce 3 razy. Do zmielonego sera dodać śmietankę, zmiksować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do sera, wymieszać. Następnie wsypać proszek budyniowy, dodać rodzynki, zmiksować. Z białek ubić pianę na sztywno, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć na spód 2/3 ciasta, wyłożyć na ciasto masę serową. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w szersze paski, ułożyć skośnie na serniku. Żółtko roztrzepać widelcem, posmarować nim kratkę na serniku. Blachę z ciastem włożyć do piekarnika, piec w 180 stop, przez ok 55 minut.