Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1418]

Sernik krakowski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny krakowski sernik z rodzynkami na każdą okazję. Ja taki serniczek przygotowuję na święta. Przepis zaczerpnięty z internetu

Sernik krakowski

Składniki:

Sernik krakowski

 

  • Ciasto:
  • śmietana kwaśna- 2 łyżki
  • masło - 20 dag
  • mąka - 30 dag
  • cukier puder - 10 dag
  • żółtka - 2 szt
  • sól - szczypta
  • MASA SEROWA:
  • 6 jajek
  • śmietana 36 %- 1/2 szkl
  • budyń waniliowy - 1 opak
  • tłustego twarogu - 4 kostki ( 250 g)
  • 30 dag cukru
  • cukier waniliowy - 1 opak
  • rodzynki 100 g
  • 1 żółtko do posmarowania wierzchu

Sposób przygotowania:

Sernik krakowski
Ciasto Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pokrojone masło, posiekać. Następnie dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto, włożyć ciasto do torebki, schłodzić przez kilka minut w lodówce. 
MASA SEROWA Białka oddzielić od żółtek. Ser przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce 3 razy. Do zmielonego sera dodać śmietankę, zmiksować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do sera, wymieszać. Następnie wsypać proszek budyniowy, dodać rodzynki, zmiksować. Z białek ubić pianę na sztywno, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć na spód 2/3 ciasta, wyłożyć na ciasto masę serową. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w szersze paski, ułożyć skośnie na serniku. Żółtko roztrzepać widelcem, posmarować nim kratkę na serniku. Blachę z ciastem włożyć do piekarnika, piec w 180 stop, przez ok 55 minut.