Sposób przygotowania:
Sernik krakowski Mychy
Ciasto: Wszystkie składniki zagniatam na jednolite ciasto. Zawijam w folię spożywczą i wkładam na godzinę do lodówki. Masa serowa: Twaróg mielę dwukrotnie. Żółtka oddzielam od białek. Mąkę ziemniaczaną łączę z cukrem waniliowym i kremówką. Masło miksuję na puszystą masę, następnie dodaję po 1 żółtku, po 2 łyżki cukru pudru i dalej miksuję. Powtarzam czynność aż do wykorzystania żółtek i cukru. Do utartej masy dodaję po 1 łyżce zmielonego twarogu i miksuję. Wlewam śmietanę z mąką i jeszcze chwilę delikatnie miksuję. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodaję do białek i delikatnie łączę z masą serową. Na koniec dodaję rodzynki. Dwie keksówki wykładam papierem. Ciasto wykładam z lodówki. 2/3 ciasta rozkładam na formy. Nakłuwam widelcem. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni i do gorącego piekarnika wstawiam formy z ciastem. Piekę około 10 - 15 minut do zrumienienia. Na podpieczone ciasto wykładam masę serową. Pozostałą 1/3 ciasta wałkuję, kroję na paseczki i układam z nich na masie serowej kratkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 60 – 70 minut.