sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Sernik prawie krakowski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wiem, wiem, sernik krakowski bez kratki, to nie krakowski! Powiedzmy, że mój jest… prawie krakowski;

Sernik prawie krakowski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik prawie krakowski

 

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg białego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowy twaróg wiaderkowy( u mnie marki President)
  • 5 jajek - osobno białka i żółtka
  • 230 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 lyzki kaszy manny( u mnie semolina)
  • cukier waniliowy
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 g masła
  • 70 g rodzynek
  • szczypta suszonej , sproszkowanej skórki pomarańczowej i kardamonu

 

Sposób przygotowania:

Sernik prawie krakowski
Ciasto: Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 40 min.W tym czasie przygotowujemy masę serową: Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez 10 minut. Masło ucieramy mikserem, dodajemy kolejno żółtka. Następnie dodajemy powoli cukier puder, wanilię, śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i kaszą manną i ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z masą serową. Odciskamy rodzynki z wody, lekko osuszamy papierowym recznikiem i obtaczamy w mące, delikatnie dodajemy do masy serowej. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Po wyjęciu ciasta, wałkujemy je na cieniutki placek ( między dwoma arkuszami papieru) i wykleiamy nim dno wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) form( 23x 33 cm). Ciasto w formie nakłuwamy widelcem i wkładamy z powrotem do lodówki na ok. 15 minut. Nagrzewamy piekarnik do 200°C , wkładamy ciasto, obniżamy temp. do 180°C i pieczemy przez 15 minut.Wyjmujemy formę z piekarnika, wylewamy na podpieczony spód masę serową. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy godzinę w temp 170°C. Można na spód piekarnika wstawić brytfankę z wrzącą wodą. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozwalamy wystygnąć sernikowi w piekarniku. Po ostudzeniu możemy polukrować. Przechowujemy w lodówce
Sernik prawie krakowski
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 40 min
Sernik prawie krakowski
Masło ucieramy mikserem, dodajemy kolejno żółtka
Sernik prawie krakowski
Następnie dodajemy powoli cukier puder, wanilię, śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i kaszą manną i ser.
Sernik prawie krakowski
Odciskamy rodzynki z wody, lekko osuszamy papierowym recznikiem i obtaczamy w mące, delikatnie dodajemy do masy serowej.