mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Sernik królewski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Smaczny sernik. Smakowite połączenie słodkiego sera i gorzkiego kakao. W rezultacie wychodzi ciasto, które będzie królować na stole! Z okazji i bez okazji :)

Sernik królewski

Składniki:

Sernik królewski

Ciasto kruche

  • 3 szkl. mąki tortowej
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 250 g margaryny Palma
  • 3 żółtka

Masa serowa

  • 1 szkl. cukru
  • 1 kg sera z wiaderka
  • cukier waniliowy
  • budyń waniliowy- 63 g
  • 125 g, margaryny Palma
  • 4 jajka

 

Sposób przygotowania:

Sernik królewski

Ciasto kruche

Składniki na ciasto kruche zagnieść, podzielić na 2 części. Każdą z nich owinąć w folię spożywczą i dać do zamrażarki na 3-4 godziny.

Masa serowa

Margarynę utrzeć z cukrem. Wciąż ucierając dodając po 1 żółtku i stopniowo ser. Potem budyń.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową.

Przygotowanie

Blachę (30/25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na grubej tarce zetrzeć 1 część ciasta kruchego. Na to wylać masę serową. Na wierzch zetrzeć kolejną część ciasta.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Potem piekarnik wyłączyć i uchylić drzwiczki- zostawić tak sernik do wystudzenia.


Tagi:

sernik ciasto