Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Sernik z pianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Słodki serniczek z delikatną pianką, którego smak przełamany jest lekko kwaśnymi powidłami śliwkowymi i wiśniowymi.

Sernik z pianką

Składniki:

Sernik z pianką

 

  • Ciasto:
  • 1, 5 szklanki maki tortowej
  • 0,5 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Powidła wiśniowe
  • Ser:
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 4 żółtka
  • budyń waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • Reszta:
  • 4 białka
  • powidła śliwkowe
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Sernik z pianką
Ciasto: Mąkę i proszek przesitować i posiekać z margaryną. Dodać jajko i zagnieść. Rozłożyć na blachę. Na cieście rozsmarować cienko powidła.

Ser: Twaróg zmielić. Miksować aż będzie puszysty. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując Następnie wsypać cukier i budyń waniliowy. Wszystko razem zmiksować. Rozłożyć na powidłach.

Piec ok. 1 godziny w 180 stopniach.

Po tym czasie ser posmarować powidłami. Białka ubić na sztywno z cukrem. Rozłożyć na powidłach i piec jeszcze ok. 40 minut w 140 stopniach, aby pianka podeschła.  



Tagi:

sernik ciasto