aaaishaaa

aaaishaaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Sernik z konfiturą rabarbarowo-poziomkową

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszny, pieczony na parze waniliowy sernik, podawany z lekko kwaskową, rabarbarowo-poziomkową konfiturą.

Sernik z konfiturą rabarbarowo-poziomkową

Składniki:

Sernik z konfiturą rabarbarowo-poziomkową

Składniki na spód:

  • 160 g ciastek maślanych, owsianych lub pełnoziarnistych
  • 30 g masła, roztopionego

Składniki na masę serową:

  • 500 g trzykrotnie zmielonego twarogu półtłustego lub tłustego
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Na wierzch:

  • 250 g różowego rabarbaru (lub czerwonych części łodyg ze zwykłego rabarbaru)
  • 250 g poziomek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody

Sposób przygotowania:

Sernik z konfiturą rabarbarowo-poziomkową
Tortownicę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko spód. Ciastka pokruszyć z masłem na konsystencję mokrego piasku (najlepiej zrobić to w malakserze) wysypać na spód formy, wyrównać, piec ok 10 min w 180 stopniach. Wyjąć odstawić na czas przygotowania masy serowej.

Formę z sernikiem owinąć od spodu szczelnie folią aluminiową (będzie pieczony w kąpieli wodnej). Składniki na sernik umieścić w misce. Zmiksować krótko do połączenia składników, nie za długo aby sernik nam nie opadł po wystudzeniu. Masę wylać na podpieczony i lekko przestudzony spód.

Tortownicę wstawić w głębsza blaszkę, do której wlać gorącej wody tyle, aby przynajmniej do połowy zakrywała tortownicę. Piec w 160ºC przez ok 50-60 minut. Wyjąć sernik z piekarnika, wystudzić, następnie schłodzić jeszcze minimum kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce.

Rabarbar pokroić na małe kawałki (nie obierać). Dać do garnuszka, wsypać umyte poziomki, zasypać cukrem, dodać odrobinę wody i podgrzewać na malutkim ogniu ok 20 minut, aż rabarbar będzie całkiem miękki. Przestudzić, zblenderować na gładką masę (w razie potrzeby podczas gotowania i/lub blenderowania dodać odrobinę przegotowanej wody), którą wyłożyć na sernik.

Tagi:

ciasta serniki