Sposób przygotowania:
Sernik z konfiturą rabarbarowo-poziomkową
Tortownicę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko spód. Ciastka pokruszyć z masłem na konsystencję mokrego piasku (najlepiej zrobić to w malakserze) wysypać na spód formy, wyrównać, piec ok 10 min w 180 stopniach. Wyjąć odstawić na czas przygotowania masy serowej.
Formę z sernikiem owinąć od spodu szczelnie folią aluminiową (będzie pieczony w kąpieli wodnej). Składniki na sernik umieścić w misce. Zmiksować krótko do połączenia składników, nie za długo aby sernik nam nie opadł po wystudzeniu. Masę wylać na podpieczony i lekko przestudzony spód.
Tortownicę wstawić w głębsza blaszkę, do której wlać gorącej wody tyle, aby przynajmniej do połowy zakrywała tortownicę. Piec w 160ºC przez ok 50-60 minut. Wyjąć sernik z piekarnika, wystudzić, następnie schłodzić jeszcze minimum kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce.
Rabarbar pokroić na małe kawałki (nie obierać). Dać do garnuszka, wsypać umyte poziomki, zasypać cukrem, dodać odrobinę wody i podgrzewać na malutkim ogniu ok 20 minut, aż rabarbar będzie całkiem miękki. Przestudzić, zblenderować na gładką masę (w razie potrzeby podczas gotowania i/lub blenderowania dodać odrobinę przegotowanej wody), którą wyłożyć na sernik.
Formę z sernikiem owinąć od spodu szczelnie folią aluminiową (będzie pieczony w kąpieli wodnej). Składniki na sernik umieścić w misce. Zmiksować krótko do połączenia składników, nie za długo aby sernik nam nie opadł po wystudzeniu. Masę wylać na podpieczony i lekko przestudzony spód.
Tortownicę wstawić w głębsza blaszkę, do której wlać gorącej wody tyle, aby przynajmniej do połowy zakrywała tortownicę. Piec w 160ºC przez ok 50-60 minut. Wyjąć sernik z piekarnika, wystudzić, następnie schłodzić jeszcze minimum kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce.
Rabarbar pokroić na małe kawałki (nie obierać). Dać do garnuszka, wsypać umyte poziomki, zasypać cukrem, dodać odrobinę wody i podgrzewać na malutkim ogniu ok 20 minut, aż rabarbar będzie całkiem miękki. Przestudzić, zblenderować na gładką masę (w razie potrzeby podczas gotowania i/lub blenderowania dodać odrobinę przegotowanej wody), którą wyłożyć na sernik.
niezły kąsek
Magdalena88
aaaishaaa
aaaishaaa
ja też nie przepadam za sernikami a jednak ten zjadłam ze smakiem :)