BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Sernik królewski bez spodu z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik to jedno z ulubionych ciast mojej rodzinki, bardzo często serniczki goszczą na moim stole i to w różnych wersjach. Wiemy, że przepisów na serniki jest około mnóstwo więc o to kolejny przepis na mój pyszny serniczek.

Sernik królewski bez spodu z rodzynkami Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Sernik królewski bez spodu z rodzynkami

 

 

  • Dodatkowo;
  • tłuszcz do formy ,
  • bułka tarta do formy,
  • cukier puder ,

Sposób przygotowania:

Sernik królewski bez spodu z rodzynkami
Masło utrzeć z żółtkami oraz cukrem na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać porcjami ser, budyń, mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę. Do masy serowej już nie ucierając wmieszać ubite na sztywną pianę białka. Do całości dodać sok z cytryny oraz rodzynki obtoczone wcześniej w mące pszennej.

Tortownicę o wymiarach 25/ 25 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.

Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni około 70 - 80 minut. Wystudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Rada;

Rodzynki można namoczyć w alkoholu.

Czas przygotowania 40 minut+ czas pieczenia
Sernik królewski bez spodu z rodzynkami
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę
Sernik królewski bez spodu z rodzynkami
Do puszystej masy cały czas ubijając dodawać porcjami ser , budyń śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną
Sernik królewski bez spodu z rodzynkami
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, już nie ubijając wmieszać łyżką drewnianą do masy serowej
Sernik królewski bez spodu z rodzynkami
Do całości dodać sok z cytryny oraz rodzynki wcześniej obtoczone w mące
Sernik królewski bez spodu z rodzynkami
Tortownicę o średnicy 25/ 25 cm wysmarować tłuszczym oraz wysypać bułką tartą
Sernik królewski bez spodu z rodzynkami
Masę serową przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy
Sernik królewski bez spodu z rodzynkami
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni około 70 - 80 minut
Sernik królewski bez spodu z rodzynkami
Po upieczeniu górę obsypać cukrem pudrem
Sernik królewski bez spodu z rodzynkami
Sernik po przekrojeniu