Sposób przygotowania:
Sernik lany z pianą
Ciasto: W misce umieszczam mąkę, margarynę, cukier, 2 jajka i proszek, zagniatam wszystko na jednolite ciasto. Wkładam do lodówki na 30 minut. Masa serowa: Twaróg mielę, wlewam do niego oliwę i wsypuję budynie w proszku. Całe dwa jajka i cztery żółtka miksuję ze szklanką cukru na biały puch. Dodaję utarte z cukrem jajka do sera, wlewam mleko i dokładnie miksuję wszystko. Blachę wykładam folią aluminiową. Spód wykładam rozwałkowanym ciastem. Podpiekam ciasto ok. 10-15 minut w nagrzanym do 175*C piekarniku. Wylewam na ciasto masę serową. Piekę około 50 minut w temperaturze 175*C. Z pozostałych czterech białek ubijam sztywną pianę z 4 łyżkami cukru. Powstałą pianę wykładam na upieczone ciasto i zapiekam jeszcze około 15 minut.
marietta