Sposób przygotowania:
Sernik lekko pomarańczowy
Miękkie masło lub margarynę, przesianą mąkę i cukier na jednolitą masę. Ciastem wylepiamy dno wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy o wymiarach 25x30 cm. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Studzimy. Twaróg przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę lub miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy cukier i ucieramy na najwyższych obrotach do czasu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodajemy żółtka i po trochu margaryny. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wkrapiamy aromat. Na koniec wrzucamy skórkę pomarańczową, mieszamy dokładnie łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Masę wylewamy na upieczony wcześniej spód i pieczemy przez ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni C.