Sposób przygotowania:
Sernik chałwowo-pomarańczowy na orkiszowym cieście
Składniki na ciasto: •250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej •2 łyżki kakao •1,5 łyżeczki proszku do pieczenia •140 g cukru pudru •2 łyżki cukru waniliowego •1 jajko •130 g miękkiego masła •szczypta soli Z podanych składników przygotowujemy ciasto- ucieramy masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy mąkę połączoną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wbijamy jedno jajko, dodajemy szczyptę soli. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy ok. 26-28 cm. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, termoobieg, ok. 20 minut Masa serowo-chawłowa: •1 kg zmielonego twarogu •500 g sezamowej chałwy o smaku waniliowym •150 g miękkiego masła •5 jajek •150 g cukru pudru •łyżka mąki pszennej •łyżka mąki ziemniaczanej •2 łyżki ekstraktu waniliowego Masło ucieramy z cukrem pudrem, pod koniec dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Stopniowo i naprzemiennie dodajemy ser, chałwę oraz żółtka. Pod koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowo-chawłowej i delikatnie mieszamy. •5-6 mandarynek Na podpieczony spód koncentrycznie wykładamy cząstki mandarynek (pamiętajmy, aby dokładnie oczyścić je z białych błonek) Na spód z owocami wykładamy masę serowo-chałwową. Pieczemy ok. 60-65 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Glazura pomarańczowo-mandarynkowa: •2 pomarańcze •galaretka pomarańczowa •3-4 mandarynki Pomarańcze fileujemy. Fileciki przekładamy do garnuszka, gotujemy. Odstawiamy z ognia, dodajemy galaretkę, mieszamy. Dodajemy oczyszczone cząstki mandarynek. Lekko tężejącą glazurę wylewamy na upieczony i lekko przestudzony sernik. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!