Sposób przygotowania:
Sernik Limonka&Liczi
Spód: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Wafelki pokruszyć, tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć folią spożywczą , wsypać okruchy tak aby przykryły dno, zalać tężejącą galaretką wyrównać i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Masa serowa: Żelatynę wsypać do kubeczka zalać sokiem z liczi tak aby pokryła żelatynę, zostawić chwilę do napęcznienia, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno mikserem,dodając w trakcie miksowania cukier puder, stopniowo dodawać po łyżce twarożek oraz jogurt,sok z limonki aż do połączenia, następnie cienkim strumieniem wlewać płynną żelatynę, należy robić to ostrożnie aby masa się nie zważyła, na koniec dodać pokrojone w kostkę owoce liczi osączone wcześniej na sicie, wymieszać całość delikatnie łyżką, wylać masę na stężały spód z wafelków, wyrównać wierzch łyżką maczaną w zimnej wodzie, posypać grubo wiórkami kokosowymi. Udekorować.Chłodzić całą noc w lodówce. Smacznego!
rzelkazag
2milutka
Nie Asiu nic a nic...są chrupkie, ważne jest aby zalewać dobrze tężejącą galaretką nie płynną...:)
weronikaS
2milutka
Miło mi że się podoba:)