aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Sernik makowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszny sernik z dodatkiem maku i galaretki.

Sernik makowy

Składniki:

Sernik makowy

 

  • Ciasto makowe:
  • 25 dag maku
  • 6 jaj
  • 1 szkl cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 6 jaj
  • 1 szkl cukru
  • 60 dag sera białego
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag margaryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • DODATKOWO:
  • 1 galaretka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Sernik makowy
Ciasto makowe: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę pszenną wymieszają z proszkiem do pieczenia. Wszystko łączymy ze sparzonym i zmielonym dwa razy makiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do przygotowanej masy makowej. Masa serowa: Ser mielimy dwa razy w maszynce do mięsa. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym i żółtkami. Dodajemy porcjami ser, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Osobno ubijamy białka i łączymy je z masą serową. Na blachę wykładamy najpierw mak, a na nie masę serową. Pieczemy do godziny w 180 stopniach w foremce 25/36. Gdy zimny zalewamy tężejącą galaretką pomarańczową przygotowaną według przepisu na opakowaniu.