Sposób przygotowania:
Sernik migdałowy z wiśniami i polewą czekoladową
Wiśnie dokładnie osączyć z soku. Ser trzykrotnie zemleć w maszynce do mięsa. Odebrać z całości 3 łyżki płatków migdałowych, zrumienić je na suchej patelni. Blaszkę o wymiarach 24x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni z termo obiegiem (170 stopni bez termo obiegu). Miękkie masło utrzeć dodając na zmianę po trochu cukru pudru i po jednym jajku. Nie przerywając ucierania dodać partiami ser, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Dodać zmielone migdały, zmiksować. Dosypać płatki migdałowe i delikatnie wymieszać łyżką. Do blaszki wyłożyć około 3/4 masy, wyrównać, rozłożyć osączone wiśnie i przykryć je pozostałą masą. Wyrównać powierzchnię. Piec przez około 50-55 minut. Wystudzić. Czekoladę połamać na cząstki, razem z masłem włożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać na jednolitą masę. Gorącą polewę rozprowadzić na powierzchni ciasta. Zanim zastygnie, posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
gosia56
edytaha
Dziękuję :) Ma ciekawą konsystencję :)
jaNina
Z owocami pewno był pyszny!
edytaha
Ninko, jak już pisałam, dzięki płatkom migdałowym miał fajną chrupiącą konsystencję, a wiśnie wspaniale dopełniły smaku :)