Sposób przygotowania:
Sernik mocno czekoladowyWykonanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto,formujemy kulę i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotowanie masy serowej:
Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i stapiamy w kąpieli wodnej,następnie lekko studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy jajka i białka,cały czas ucieramy,dodajemy budynie w proszku i ser,ucieramy,na koniec dodajemy lekko przestudzoną czekoladę,dokładnie mieszamy.
Przygotowanie do pieczenia:
Ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm ,wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.Na ciasto wykładamy masę serową.
Pieczenie i wykończenie sernika:
Sernik pieczemy około 70 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony studzimy i wyjmujemy z blaszki.Wystudzony sernik kroimy na kawałki.
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i stapiamy w kąpieli wodnej,następnie dekorujemy nią pokrojony sernik.Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.