przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Sernik mojej mamy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tradycyjny sernik na herbatnikach - lubiany chyba przez wszystkich...

Sernik mojej mamy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik mojej mamy

 

  • 1,2 kg twarogu,
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru
  • budyń śmietankowy,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • aromat śmietankowy,
  • 200 ml śmietany 18 proc,
  • 2 opakowania herbatników

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik mojej mamy
W pierwszej kolejności mielimy ser. Najlepiej dwu-, trzykrotnie.W drugiej misce ucieramy starannie żółtka jaj z cukrem. Dodajemy do nich ser i śmietanę - powoli i naprzemiennie.Margarynę rozpuszczamy na niewielkim ogniu, następnie łączymy z serem, nie przestając mieszać. Dodajemy budyń i aromat śmietankowy. Ponownie mieszamy starannie ,aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Następnie ubijamy białka na pianę i łączymy ją delikatnie z serem, za pomocą łyżki. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy herbatniki, zarówno na dno blaszki, jak i po jej bokach. Masę serową wykładamy na herbatniki. Pieczemy sernik w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
Sernik mojej mamy
Twaróg , którego używamy do sernika powinien byc co najmniej dwukrotnie przemielony.
Sernik mojej mamy
Staramy się, aby wszystkie skłądniki na ciasto były starannie zmiksowane.
Sernik mojej mamy
Pianę ubijamy na sztywno, po czym łączymy z serem.Trzeba robić to delikatnie, by piana zachowała swą puszystość.
Sernik mojej mamy
Na wyłożoną herbatnikami blachę wykładamy naszą gotową masę serową.