pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Sernik mojej mamy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeden z moich ulubionych serników.

Sernik mojej mamy. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik mojej mamy.

 

  • Ciasto:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1/4 łyżeczki otartej skorki z cytryny
  • Masa serowa:
  • 50 dag tłustego twarogu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • 10 dag masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 150 g rodzynek

 

Sposób przygotowania:

Sernik mojej mamy.
Przesiać mąkę na stolnicę, dołożyć kawałki masła, posiekać, dodać skórkę z cytryny, cukier puder, żółtko i śmietanę. Dokładnie wyrobić ciasto, zawinąć w folię, wstawić do lodówki aby ''odpoczęło''. 1/4 część ciasta zostawić, resztę rozwałkować, wyłożyć ciasto do formy o wymiarach 28 X 35 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180* C. Upiec na jasnozłoty kolor. Ser 2 razy przepuścić przez maszynkę, utrzeć dokładnie z cukrem. W czasie ucierania dodawać jajka, cukier waniliowy i skórkę z cytryny, po czym wlać stopione masło, wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać sparzone wrzątkiem i obtoczone w mące rodzynki. Wyłożyć masę serową na podpieczone ciasto. Z surowego ciasta (1/4 pozostawionej części) utoczyć wałeczki, ułożyć na masie serowej kratkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30-40 minut w 170-180* C. Sernik dekorujemy np. polewą czekoladową.
Sernik mojej mamy.
Upieczony sernik z kratką zrobioną z ciasta
Sernik mojej mamy.
Upieczony sernik polany polewą czekoladową