Sposób przygotowania:
Sernik mojej mamy.
Przesiać mąkę na stolnicę, dołożyć kawałki masła, posiekać, dodać skórkę z cytryny, cukier puder, żółtko i śmietanę. Dokładnie wyrobić ciasto, zawinąć w folię, wstawić do lodówki aby ''odpoczęło''. 1/4 część ciasta zostawić, resztę rozwałkować, wyłożyć ciasto do formy o wymiarach 28 X 35 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180* C. Upiec na jasnozłoty kolor. Ser 2 razy przepuścić przez maszynkę, utrzeć dokładnie z cukrem. W czasie ucierania dodawać jajka, cukier waniliowy i skórkę z cytryny, po czym wlać stopione masło, wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać sparzone wrzątkiem i obtoczone w mące rodzynki. Wyłożyć masę serową na podpieczone ciasto. Z surowego ciasta (1/4 pozostawionej części) utoczyć wałeczki, ułożyć na masie serowej kratkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30-40 minut w 170-180* C. Sernik dekorujemy np. polewą czekoladową.