blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Sernik morelowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świetny sernik z dodatkiem moreli które nadają mu rewelacyjny smak.

Sernik morelowy

Składniki:

Sernik morelowy

 

  • Kruche ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • żółtko
  • tłuszcz do formy

 

  • Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 125 g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku
  • 750 g chudego twarogu
  • puszka moreli (850 g)
  • 250 g śmietany kremówki
  • 75 g konfitur morelowych

Sposób przygotowania:

Sernik morelowy
Kruche ciasto przygotować wg mojego przepisu zmieniając tylko składniki (link poniżej). Budyń wymieszać z 1/2 szklanki mleka i cukrem. Pozostałe mleko zagotować, mieszając dodawać budyń,zagotować,ostudzić. Ser zemleć. Morele osączyć, syrop zachować. 12 połówek moreli odłożyć, pozostałe pokroić. Smietanę, ser, 6 łyżek syropu utfeeć na krem. Ucierając dodawać stopniowo budyń. Połączyć z pokrojonymi morelami. Ciasto rozwałkować. Tortownicę wysmarować tłuszczem, dno i boki wyłożyć ciastem, spód ciasta ponakłuwać. Krem serowy wyłożyć na ciasto, na wierzchu ułożyć połówki moreli. Piec przez 80 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 175°C. Konfitury lekko podgrzać, przetrzeć przez sitko, rozsmarować na wierzchu ostudzonego ciasta.

Kruche ciasto:
https://gotujmy.pl/ciasto-kruche,przepisy-ciasta-przepis,130547.html