Sposób przygotowania:
Sernik morelowy
Kruche ciasto przygotować wg mojego przepisu zmieniając tylko składniki (link poniżej). Budyń wymieszać z 1/2 szklanki mleka i cukrem. Pozostałe mleko zagotować, mieszając dodawać budyń,zagotować,ostudzić. Ser zemleć. Morele osączyć, syrop zachować. 12 połówek moreli odłożyć, pozostałe pokroić. Smietanę, ser, 6 łyżek syropu utfeeć na krem. Ucierając dodawać stopniowo budyń. Połączyć z pokrojonymi morelami. Ciasto rozwałkować. Tortownicę wysmarować tłuszczem, dno i boki wyłożyć ciastem, spód ciasta ponakłuwać. Krem serowy wyłożyć na ciasto, na wierzchu ułożyć połówki moreli. Piec przez 80 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 175°C. Konfitury lekko podgrzać, przetrzeć przez sitko, rozsmarować na wierzchu ostudzonego ciasta.
Kruche ciasto:
https://gotujmy.pl/ciasto-kruche,przepisy-ciasta-przepis,130547.html
Kruche ciasto:
https://gotujmy.pl/ciasto-kruche,przepisy-ciasta-przepis,130547.html