Sposób przygotowania:
Sernik na białym winie
Ciasto: margarynę, wodę, wino, cukier i kakao zagotować. Ostudzić, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, dodać do ciasta. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę delikatnie wymieszać z ciastem.
Masa serowa: margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, grysik, proszek do pieczenia i dwukrotnie zmielony ser. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do formy. Masę serową nakładać na ciasto łyżką miejsce przy miejscu, tworząc kopczyki (nie wyrównywać powierzchni masy serowej). Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia ciasto powinno miejscami wypłynąć, przykrywając masę serową.
Masa serowa: margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, grysik, proszek do pieczenia i dwukrotnie zmielony ser. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do formy. Masę serową nakładać na ciasto łyżką miejsce przy miejscu, tworząc kopczyki (nie wyrównywać powierzchni masy serowej). Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia ciasto powinno miejscami wypłynąć, przykrywając masę serową.