Sposób przygotowania:
Sernik na ciemnym cieścieCiasto
Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce. Masło, żółtko i śmietana powinny być zimne z lodówki. Zagnieść ciasto, uformować w kulę i schłodzić w zamrażalce przez kilka godzin. Połowę zetrzeć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa
Twaróg zmielić dwukrotnie. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać roztopione i przestudzone masło. Następnie dodać partiami ser i zmiksować do połączenia. Dodać budyń rozmieszany w mleku i sok z cytryny, ponownie wymieszać i wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec ok. 50min. w 180 stopniach. Wystudzić. Czekoladę rozpuścić w gorącym mleku i polać sernik. Schłodzić przed podaniem.