WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1505]

Sernik na ciemnym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik z prawdziwego twarogu, który sama mieliłam. Zrobiłam go na ciemnym kruchym cieście czekoladowym. Jest wilgotny i ciężki.

Sernik na ciemnym cieście Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sernik na ciemnym cieście

Ciasto:

  • 3/4 szkl. mąki tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 40 g budyniu czekoladowego w proszku
  • 1 łyżeczka kakao gorzkiego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 70 g masła

Masa serowa

  • 500 g twarogu
  • 2 jajka
  • 20 g budyniu śmietankowego w proszku
  • 0,5 szkl. cukru
  • 50 g masła
  • 100 ml mleka
  • kilka kropli soku z cytryny

Polewa

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 1-2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Sernik na ciemnym cieście

Ciasto

Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce. Masło, żółtko i śmietana powinny być zimne z lodówki. Zagnieść ciasto, uformować w kulę i schłodzić w zamrażalce przez kilka godzin. Połowę zetrzeć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa serowa

Twaróg zmielić dwukrotnie. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać roztopione i przestudzone masło. Następnie dodać partiami ser i zmiksować do połączenia. Dodać budyń rozmieszany w mleku i sok z cytryny, ponownie wymieszać i wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec ok. 50min. w 180 stopniach. Wystudzić. Czekoladę rozpuścić w gorącym mleku i polać sernik. Schłodzić przed podaniem.

Sernik na ciemnym cieście
Sernik po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Sernik na ciemnym cieście
Druga część ciasta starta na masę serową.
Sernik na ciemnym cieście
Masa serowa wyłożona do tortownicy na starte ciasto
Sernik na ciemnym cieście
Twaróg zmielony dwukrotnie w maszynce do mięsa
Sernik na ciemnym cieście
Zagniecione kruche ciasto czekoladowe