Sernik na ciemnym cieście I

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć co najmniej na 2-3 godziny do zamrażalnika. Ser dwukrotnie zemleć. Żółtka utr

Sernik na ciemnym cieście I

Składniki:

Sernik na ciemnym cieście I

 

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki,
  • 25 dag margaryny,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka.
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu,
  • 6 jaj,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 10 dag rodzynek.

Sposób przygotowania:

Sernik na ciemnym cieście I
Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć co najmniej na 2-3 godziny do zamrażalnika.

Ser dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną i sparzone, osuszone i obtoczone w mące rodzynki. Na koniec dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.

Pół ciasta zetrzeć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę. Na to wlać masę serową. Na wierz zetrzeć drugą część ciasta.

Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C