Sposób przygotowania:
Sernik na cieście czarno-białym
Ciasto: margarynę posiekać z mąką. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, zagnieść znowu. Z ciasta uformować kule, wstawić na 2-3 godziny do lodówki lub włożyć na 1 godzinę do zamrażalnika.
Masa serowa: masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku i po łyżce zmielonego sera cały czas ucierając. Do masy wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać pianę z ubitych białek, obtoczone w mące sparzone i odsączone rodzynki, smażoną skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie wymieszać.
Dużą tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do formy zetrzeć na tarce do jarzyn po pół porcji jasnego i ciemnego ciasta. Na ciasto wylać masę serową, na wierzch zetrzeć pozostałe części ciasta.
Sernik wstawić do nagrzanego do 180-200°C piekarnika. Piec około 50-60 minut.
Masa serowa: masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku i po łyżce zmielonego sera cały czas ucierając. Do masy wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać pianę z ubitych białek, obtoczone w mące sparzone i odsączone rodzynki, smażoną skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie wymieszać.
Dużą tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do formy zetrzeć na tarce do jarzyn po pół porcji jasnego i ciemnego ciasta. Na ciasto wylać masę serową, na wierzch zetrzeć pozostałe części ciasta.
Sernik wstawić do nagrzanego do 180-200°C piekarnika. Piec około 50-60 minut.