kamila1234

kamila1234

Kucharz
[Przepisów: 15]

Sernik na francuskim kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciekawostka tego przepisu jest to- że jest niemal bez jajek.Gwarantuję że wszystkim będzie bardzo smakował,tak jak i moim domownikom.

Sernik na francuskim kruchym cieście

Składniki:

Sernik na francuskim kruchym cieście

 

  • Ciasto:

 

  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżka kakao ciemnego
  • 12,5 dkg margaryny
  • 1 żółtko
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki oleju
  • duży cukier waniliowy
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa serowa:

 

  • 1 kg twarogu mielonego (1 wiaderko)
  • 10 dkg margaryny (stopionej)
  • szklanka mleka
  • szklanka cukru pudru lub drobnego kryształu
  • 2 budynie cytrynowe (lub dowolnie w innym smaku)
  • 1 sernix ( Dr.Oetkera)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 1 jajko i białko pozostałe z kruchego ciasta-francuskiego

 

  • ponadto:

 

Sposób przygotowania:

Sernik na francuskim kruchym cieście
Przygotowanie:

Ciasto:
Masło posiekać z mąką,kakao i żółtkiem na stolnicy,dodać olej i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia.Zagniatać dolewając wodę.Uformować kulę i włożyć do zamrażalki na 1 godzinę lub zrobić poprzedniego dnia i trzymać w lodówce do momentu pieczenia.
Przygotować formę 25/40 i zetrzeć ciasto na grubych oczkach tarki i pokryć całą powierzchnię delikatnie dociskając.

Masa serowa:
Ser rozmieszać z mlekiem,żółtkiem-dodać roztopiony i oziębiony tłuszcz,cukier,cukier waniliowy,budyń,proszek do pieczenia,sernix i dokładnie połączyć aż masa zacznie gęstnieć tj. ok.15 minut.Następnie dodać ubite na sztywno białka i bardzo delikatnie połączyć
.Wyłożyć masę delikatnie rozprowadzając równo po całym cieście.
Wstawić do piekarnika na ok.45 minut nagrzanego do 180-190 stopni.
Po upieczeniu pozostawić w piekarniku na ok.15 minut następnie wyjąć i posypać cukrem pudrem.