WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1153]

Sernik na herbatnikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyczny sernik na ciastkach herbatnikach z użyciem sera z wiaderka. Do ciasta dodaje sie śmietany kremówki dzięki czemu jest puszysty i delikatny.

Sernik na herbatnikach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik na herbatnikach

 

  • 1kg sera z wiaderka
  • 300ml śmietany 30%
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 6 jajek
  • 3/4szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy 32g
  • szczypta soli
  • ok. 3 paczki herbatników
  • zapach waniliowy lub śmietankowy do ciasta
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Sernik na herbatnikach

ETAP 1:

Ser przełożyć do miski miksera, wsypać obydwa rodzaje cukru i zmiksować do połączenia. Żółtka oddzielić od białek i dodawać je po jednym do sera. Po dodaniu każdego żółtka miksować do uzyskania jednolitej masy. Po dodaniu wszystkich żółtek, wsypać do masy proszki budyniowe i wymieszać łyżką.

Zimną śmietanę wlać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno. Śmietanę wymieszać z masą serową. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Dodać zapach do ciasta i delikatnie wymieszać.

Blachę o wymiarach ok. 24x34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki jeden obok drugiego i wylać masę serową. Sernik piec ok. godziny w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu wystudzić i najlepiej schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą.

Sernik na herbatnikach
Masa serowa na sernik na herbatnikach w trakcie ucierania