Janek6401

Janek6401

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Sernik na kakaowym spodzie.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeżeli ktoś nie lubi sernika na pewno po posmakowaniu tego zmieni zdanie :)

Sernik na kakaowym spodzie. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na kakaowym spodzie.

 

  • CIASTO
  • 250 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 250 g cukru kryształu
  • 4 jaja – osobno żółtka oraz białka ubite na sztywną pianę
  • 1 cukier waniliowy
  • MASA SEROWA
  • 700 g białego sera
  • 4 jajka → osobno żółtka oraz białka ubite na pianę
  • 200 g cukru
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:

Sernik na kakaowym spodzie.
W małym garnku roztapiamy masło z cukrem, kakao, cukrem waniliowym oraz wodą. Wszystko mieszamy i trzymamy na palniku do momentu zagotowania aż składniki się połączą. Zestawiamy z ognia. Garnek wstawiamy do miseczki z zimną wodą, aby masa ostygła. Potem wrzucamy żółtka i mieszamy. Z tej masy odlewamy ½ szklanki i odstawiamy ja na bok. Resztę wlewamy do przygotowanej mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. W makutrze rozcieramy tłuszcz, dodajemy cukier. Potem na przemian dodajemy żółtka i zmielony twaróg cały czas mieszając. Na koniec wrzucamy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy. Odpowiednią blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułka. Do niej wlewamy ciasto kakaowe i rozsmarowujemy je. Na to rozlewamy masę serowa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 60 min. Wystudzone ciasto polewamy odłożoną masą kakaowa i posypujemy wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO !
Sernik na kakaowym spodzie.
W małym garnku roztapiamy tłuszcz z cukrem, kakao, cukrem waniliowym oraz wodą.
Sernik na kakaowym spodzie.
Po ostygnięciu do masy dodajemy żóltka. Odlewamy 1/2 szklanki masy.
Sernik na kakaowym spodzie.
Przygotowujemy masę serową czyli do tłuszczu dodajemy cukier a potem na przemian żółtka i zmielony twaróg.
Sernik na kakaowym spodzie.
Na koniec do masy dodajemy ubite na sztywna pianę białka.